Dali-wit.png

hoe val ik op 2

 

Kortom, er zijn verschillende manieren om een object op te laten vallen. Dat zelfde geldt voor mensen.  Ook zij kunnen opvallen doordat ze opvallend groot of juist heel klein zijn, heel dik of juist heel dun: door hun formaat dus. Een zwarte man valt op tussen een grote groep blanke mannen. Een kind tussen alleen maar volwassenen. Iemand kan zich opvallend kleden of een afwijkend kapsel dragen. Kijk maar eens naar de volgende plaatjes en geef aan op welk punt deze mensen opvallen ten opzichte van anderen!


    

 

 

         

          

 

Salvador Dali

Op deze foto staat Salvador Dali.
Hij heeft een gezicht dat je gemakkelijk herkent.
Hoe komt dat?
Dali zorgde ervoor dat hij er opvallend uitzag, bijvoorbeeld door zijn snorharen opvallend lang te laten groeien. Daarnaast trok hij zijn ogen wijdopen iedere keer dat hij op de foto ging. Daardoor zie je opvallend veel oogwit en lijken zijn ogen extra groot.


                                       

 Mode

Veel mensen denken dat ze er opvallend (goed) uitzien door zich te kleden volgens de laatste mode. Zij geven veel geld uit voor kleding die hen het gevoel geeft met de tijd mee te gaan.
Op deze afbeeldingen kun je zien dat deze mensen er allemaal min of meer hetzelfde uitzien… niet opvallend, dus!



                   

Opvallende kleding

Dali droeg ook graag opvallende kleding, zoals het jasje op deze foto.
Op het jasje zijn verschillende soorten glazen bevestigd.

Niet een handig jasje om te dragen, maar wel eentje om in op te vallen!

Om er zo uit te zien, kun je natuurlijk niet naar de winkel gaan; dat moet je zelf verzinnen. En om zoiets zelf te verzinnen, moet je creatief zijn, ofwel: ideeën hebben.
En dat had Dali – sterker nog: Dali had eigenlijk meer ideeën dan hij tijd had om ze allemaal uit te voeren. Toch liet hij zo’n 4000 werken achter.


 Surrealisme

Het surrealisme – de kunststroming waarmee Dali zo beroemd geworden is – maakte ook gebruik van deze principes om op te vallen:
De surrealistische kunst brengt voorwerpen bij elkaar die eigenlijk niet bij elkaar horen, zoals we zagen bij het voorbeeld van de Truck in een boom van Mark Madson op de vorige pagina..
Kijk maar naar deze afbeelding van het schilderij van Dali.

‘Witte Aphrodisiac Telefoon’ van Salvador Dali


Vreemde materialen

Een andere manier van de surrealisten om opvallende beelden te maken was door  de objecten van een ander materiaal te maken dan we gewend zijn – dit zagen we bijvoorbeeld ook bij de gebreide bus van Magda Sayeg op de vorige pagina.
In het werk van Dali zien we een klok die slap hangt, alsof hij vloeibaar is.



‘De verzoeking van de Heilige Antonius’ van Salvador Dali

Droomwereld

Daarnaast zie je in de schilderijen van de surrealisten fantasiefiguren of objecten die niet bestaan, zoals in dit werk van Dali.
De kunstenaars wilden “onlogische en wonderlijke effecten” teweegbrengen.

‘De verzoeking van de Heilige Antonius’ van Salvador Dali


Lees meer…