Introductie

Opa, waarom zijn er meer vragen dan antwoorden?

Deze site hoort bij de voorstelling ‘Opa, waarom zijn er meer vragen dan antwoorden?’ van BEER Muziektheaterproducties. Hier vertellen we je meer over de voorstelling en over het boek waarop de voorstelling is gebaseerd.

Voorstelling

De voorstelling ‘Opa, waarom zijn er meer vragen dan antwoorden?’ gaat over een meisje dat Cindy heet en die een dagje bij haar opa op bezoek is. Cindy wil graag alles weten. Daarom stelt ze haar opa de hele dag door vragen. Vragen, waar opa ook niet altijd het antwoord op heeft: “Opa, hoe diep is een gat? Hoeveel kanten heeft een ballon? Moet vies water ook in bad opa? Heeft een vliegende vis een pilotenbrevet nodig? Kan een duizendpoot al zijn tenen aanraken? Opa, kan een koekoeksklok eierwekkers leggen?”
Opa krijgt er een punthoofd van.

Op een dag, als Cindy zelfs meer vragen dan gewoonlijk heeft, sluit opa haar op de rommelzolder op en schreeuwt: “Jij krijgt niet te eten voordat je deze zolder helemaal hebt opgeruimd en je stopt met het stellen van onnozele vragen!” De zolder ligt vol met rotzooi. Zoveel, dat Cindy al gauw de moed opgeeft. In plaats van op te ruimen, pakt ze een groot rood boek en begint daarin te bladeren. Dan blijkt dat het boek al de antwoorden heeft op Cindy’s vragen. En dat zij, met de hulp van allerlei figuren die uit het boek tevoorschijn komen, ook de zolder weet op te ruimen.

 Kinderboek
..

De voorstelling is gebaseerd op het kinderboek ‘Why are there more questions than answers, Grandad?’ uit 1974, geschreven en getekend door  Kenneth Mahood (Belfast, 1930). Mahood was een gedreven tekenaar die al vroeg veel succes had met zijn cartoons. In 1966 begon hij een carrière bij The Times als de eerste politieke cartoonist.

Voor Mahood had een goede tekening twee ingrediënten: een boodschap en een grap. Met het boekje ‘Opa, waarom zijn er meer vragen dan antwoorden?’ laat de schrijver zien hoeveel humor hij heeft; grappen die zowel kinderen als volwassenen aan zullen spreken.

De kracht van zijn grapjes ligt in het spelen met taal; het zijn vooral woordgrapjes.
Daarom willen we als voorbereiding op of om nagenieten van de voorstelling op deze website een aantal leuke opdrachten en spelletjes meegeven. We wensen de kinderen veel plezier met de voorstelling en veel voor- en napret!

PasopLachendeDraak